Dağlardan Gelen Mutluluk | Kekik (Oros-Gasnos)

Dağlardan Gelen Mutluluk | Kekik (Oros-Gasnos)

Tanrıça Afrodit’in Armağanı

Yunan mitolojisine göre, kekik bitkisi (OREGANO) tanrıça Afrodit tarafından yaratılmıştır. OREGANO kelimesinin, “dağ” ve “mutluluk” anlamına gelen; “OROS” ve “GANOS” kökünden geldiği düşünülmektedir. Afrodit’in, bu mucizevi bitkiyi OLİMPOS dağının tepesindeki bahçesinde yetiştirdiği ve o günden günümüze Akdeniz Bölgesi’ne yayıldığı varsayılmıştır. Antik dönemde, evlenen çiftlerin başına kekik bitkisinden yapılan çelenk takılmasıyla mutluluklarının sonsuz olacağına inanılmıştır. Aynı zamanda mezarlara konulan kekik bitkisinin ölülülerin ruhunun huzur bulmasını sağlayacağı düşünülmüştür.

Antik dönemde birçok ritüelde yer almasının yanında, yüzyıllar boyunca kekik, zararlı bakteri ve mantarları yok edici özelliğinden ötürü tedavi amacıyla da yaygın olarak kullanılmıştır. Bilinen ilk doktor HİPOKRAT, kekik bitkisini mide ve solunum yolu rahatsızlıklarının giderilmesinde önermiştir. “Yemeğiniz ilcanız, ilacınız yemeğiniz olsun” diyen HİPOKRAT, kekik yağını deride meydana gelen enfeksiyonların tedavisinde de kullanmıştır.

Kraliçe Elizabet döneminde; iyi şans ve sağlık getirmesi, kötülüklerden korunma ve mutluluk sağlaması ve birçok mistik gücün açığa çıkarılması amacıyla kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Osmanlı mutfağında da yaygın olarak kullanılan kekik bitkisi aynı zamanda afrodizyak özelliği ile de dikkat çekmiştir. Binlerce yıldır eski kıtada kullanımı olan kekik bitkisi, Amerika’ya ancak II. Dünya savaşı sonrası eve dönen askerler tarafından pizza baharatı olarak götürülmüştür.